Heti kärkeen laitetaan tähän, että katson asioita hyvin pitkälti alameän kannalta. Ylämäkeen jos aikoo, niin silloin on syytä valita kevyet sukset ja välineet. Nämä ovat siis huomioita, joita olen tehnyt matkan varrella. Ne eivät korreloi kenenkään muun ajatuksiin tai valmistajien myyntipuheisiin. Suksen valintaa ajatellen olisi hyvä, jos ostopäätöstä suunnitteleva henkilö pääsisi testaamaan useamman mallista suksea. Tosiasia on kuitenkin se, että Suomessa harvoin pääsee sellaisiin olosuhteisiin, joissa ajattelee suksia käytettävän, joten suksen oikeita ominaisuuksia tai käyttäytymismalleja ei saa selville rinteessä. Se mitä suksi tekee tai miten suksi toimii pehmeässä lumessa on aivan eri asia kuin se miten se toimii ajetussa rinteessä.
Viimeisten vuosien aikana olen päässyt aivan lähietäisyydeltä näkemään eri tasoisten laskijoiden vapaalaskusuksivalintoja. Välillä vaikuttaisi siltä, että ostoksiin ovat vaikuttaneet muut seikat kuin laskijan oma taito. Välinepaljouden ja uusien asioiden oppimisen keskellä ei ole helppo ymmärtää millaiset sukset itselle tulisi hankkia. Neuvoa kysytään vääriltä henkilöiltä ja kun itsellä ei ole tietotaitoa, niin helposti tulee tehtyä väärä suksivalinta.
Uskokaa nyt, värillä ei ole väliä. Uskoisin, että nyt tulee tuhahduksia lukijoiden keskuudessa, mutta tosiasia todella on se, että värillä ei ole väliä. Paljon on nähnyt sitä, että suksi on valittu puhtaasti ulkonäön perusteella. Tämä on johtanut suoraan siihen, että väärien suksien kanssa ollaan ongelmissa mäkeen mentäessä. On parempi muistella niitä hyviä hetkiä rinteessä, kuin sitä kuinka kivan näköiset ne ovat.
Valitse helpot ja monipuoliset sukset. Viimeisimpänä villityksenä on vapaalaskemiseen alettu myymään kapeampia ja suoraperäisiä suksia. Pyydahommia ajatellen kapea suksi ei anna sitä helppouden tunnetta, mikä tulee leveyden mukana. Sukset uivat syvemmällä ja niiden ohjaamiseksi laskijalla tulee olla paljon enemmän taitoa kuin leveämmän suksen kanssa.
Perän muoto määrittää pitkälti ajolinjasi. Suoraperäinen suksi on tarkoitettu oikolinjan laskuun. Oikolinjaa laskettaessa suksien kärjet osoittavat suoraan alamäkeä kohti. Yleensä se tarkoittaa vauhdikasta ja määrätietoista laskua. Jos et tiedä pystytkö laskemaan oikolinjaa, ei suoraperäinen suksi ole valintasi. Huomattavasti helpompi valinta on suksi mistä löytyy kantarokkeria. Kannan ollessa kohollaan suksi ei samalla tavalla halua tarttua lumeen kiinni. Tämä antaa laskijalle mahdollisuuden luistattaa perää ja laskea huomattavasti monipuolisempia linjoja kuin suoraperäinen suksi tekee.
Keularokkeri päästää suksen käännökseen pehmeämmin kuin sellainen suksi, missä kanttilinja jatkuu lähes keulaan asti. Rokkeri tarkoittaa muotoa missä suksen keula tai perä taipuu ylöspäin huomattavasti aikaisemmin kuin perinteisessä tai vanhantyylisessä rinnesuksessa. Tällaiset sukset antavat helpommin anteeksi vaihtelevissakin lumiolosuhteissa ja antaa laskijalle mahdollisuudet tulla alas huomattavasti enemmän poikittaisliussa kuin pelkästään oikolinjaa.
Suksen pituus on hyvä myös katsoa ennen ostosta. Jos valitset keula- ja perärokkerisukset, niin voit valita itsesi mittaisen suksen. Lyhyempään ei ole tarvetta mennä. Jos kuitenkin päädyt suoraperäiseen sukseen, niin se voi olla itseäsi aavistuksen lyhyempi. Kokeneempi laskija taas tietää oman suksensa mitan.
Oman daamini kohdalla valitsin tälle riittävän leveän ja molemmilla rokkereilla varustetun suksen. Riittavän helpon tämän taidoille. Pienellä ohjeistuksella ja oikeilla välineillä ei mennyt montaakaan päivää, että Martina pääsi nauttimaan mäestä niin että riemunhuudolta metsä raikui.
No joo, nämä nyt tässä. Jos tästä nyt lainkaan on apua suksivalintoja tehdessäsi, niin hyvä näin.