Mikä tekee kiipeilyreitistä klassikon? Riittääkö se, että reitti omaa hienoja mooveja? Tai se, että moni on kiivennyt sen?
Kirjaklassikoista puhuttaessa synonyymeja ovat ikuisuus, ajattomuus ja tuoreus. Voisikohan samaa ajattelumallia käyttää myös kiipeilyreitteihin?

“Klassikko kestää aikaa, tuntuu ajankohtaiselta ja tärkeältä eri aikoina ja eri paikoissa. Sen teemat ovat uskottavia, koskettavia, samaistuttavia ja vaikuttavia myös jossain toisessa ympäristössä. Kenties tämä on mahdollista teoksissa, jotka saavuttavat jotain kaikille ihmisille yhteistä.”

Helmet, 1/2017

Klassikkoreitit puhututtaa

Tietyt reitit nousevat esille keskusteluissa kun kysellään ja kerrotaan reittisuosituksia. Näiden linjojen yksittäiset moovit tai jopa koko kokonaisuus on jotain niin spesiaalia, että tieto ansaitseekin kulkea kiipeilijältä toiselle. Reitit, jotka ovat päässeet useampien kiipeilijöiden suosioon ovat yleensä niitä, mitkä on mahdollista selättää useilla eri kiipeilytyyleillä. Ne ovat siis sopivia erilaisille vartalotyypeille, joka tekee niistä helpommin lähestyttäviä. Muodostuuko klassikko siis jatkumosta? Reittiä suositellaan sen ominaisuuksien takia seuraavalle nousijalle, joka taas kertoo siitä eteenpäin. Joissain tapauksissa reitin luokse ollaan valmiita palaamaan jopa itse uudelleen.

“Klassikko vaatii, että reitillä on maine, moni on kiivennyt sen ja sitä halutaan kiivetä.”

Pitkänlinjan kiipeilijää lainaten

 

Kasvikenin klassikko Angel Direct

Kasvikenin klassikko Angel Direct

Timantit ovat ikuisia

Toukokuussa tehdyn Instagram-kyselyn pohjalta selvisi, että Suomen bouldermekassa, Ahvenanmaalla klassikoita riittää. Vaikka vastauksia kysymykseen “Mitkä ovat mielestäsi Ahvenanmaan klassikkoreitit” tulikin useampia, ne olivat pääosin yhdenmukaisia. Tästä voi päätellä, että tietyt linjat ovat löytäneet tiensä kiipeilijöiden to do- ja tikkilistoille. Vuosien varrella avatut ja klassikkotiettelin itselleen napanneet reitit ovat

  • Hammas RIP 6C löytyy Djupviksgrottornalta (tutummin Grottan) ja tietysti Hammas -kiveltä
  • Martikainen 6C+ & Supermartikainen 7C sijaitsevat myös Grottanilla ja kivi on nimetty klassikoiden mukaan Martikaiseksi
  • Voodoo 7A on monen suosikkikatto, joka löytyy Grottanin Geta Lifelta
  • Angel direct 7A on suoraviivainen, mutta hieno linja, joka sijaitsee Kasvikenin Angel -kivellä
  • Hallonpingvin 6C sijaitsee Hammas RIP:n kainalossa Grottanilla
  • Dodo 8A+: sijainti Kasviken, kivi Dodo
  • Frispel 7B löytyy myöskin Kasvikenista, kartta kohti Game Over -kiveä
  • Game over 7C on arvaatko missä? 😉
  • Green Dragon 6C löytyy Grottanin Grottan -kiveltä (hämmentävää)
  • Maneter 7A on kokovartalojammausklassikko, joka sijaitsee South Grottanilla ja kivi on tietenkin Maneter
  • Pictor 6C löytyy pienen vaelluksen päästä Fågelbergetin Puerto Rico -kiveltä

Muita maininnan saaneita reittejä ovat Jotain dullattavaa (6B), Paskapäivä (8A), Pop the glock (7B+), Geta life (7B+), Ålander (7C) ja Sabrage (6C). Mitä luulet, löytyykö klassikoidenlistalta tuleva projektisi?

 

Hammas -kiveltä löytyy useampia klassikoita

Hammas -kiveltä löytyy useampia klassikoita

 

Voodoo ja Baby Voodoo - Geta Lifen helmet

Voodoo ja Baby Voodoo – Geta Lifen helmet