Jones Snowboards esittelee ylpeänä mahdollisuuden lumilautojen kierrätykseen. He tuovat ensimmäisenä markkinoille uuden tavan rakentaa lumilautojen vahvikkeita, jossa käytöstä poistuvat lumilaudat kierrätetään ja materiaalit käytetään uudelleen. Miten kuolleesta, rikkinäisestä tai viallisesta lumilaudasta tehdään uusi lumilauta? Tätä kysymystä Jones Snowboards on kysynyt itseltään siitä lähtien, kun aloitti lumilautojen valmistuksen. Jos lumilauta voitaisiin kierrättää, se säästäisi materiaaleja ja pienentäisi sen kokonaishiilijalanjälkeä poistamalla loppuelämän vaikutukset.

Kuolleen laudan heittäminen kaatopaikalle aiheuttaa mitattavissa olevan hiilijalanjäljen. Tämän jäljen Jones laski vuonna 2020, kun he tekivät lumilautatuotannostamme elinkaariarvioinnin (LCA – Lue lisää). LCA-arvioinnissa mitattiin Jones-laudan elinkaaren jokaisen vaiheen arvioitu vaikutus – raaka-aineiden hankinnasta valmistukseen, kuljetukseen ja laudan heittämiseen roskiin.

Vuodesta 1995 lähtien on valmistettu vuosittain yli 1 000 000 lumilautaa. Minne ne kaikki menevät?


Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta useimmat sukset ja lumilaudat päätyvät kaatopaikalle. Re-Up Tech on osa ratkaisua.

Nippu vanhoja Jones lumilautoja

100% käytetyistä lumilaudoista voidaan kierrättää Re-Up Techin kautta.

Osiin purettu Jones lumilauta.

95% vanhojen lumilautojen materiaalista voidaan joko kierrättää tai käyttää uudelleen uusissa laudoissa.

Jones Hovercraft laudan ydin.

Toinen elämä. Kierrätysmateriaalit lisätään uusien lautojen puuytimeen suorituskykyisinä säikeinä.

Jones Snowboards etsii aina tapoja vähentää vaikutustaan, joten he aloittivat tosissaan etsiä ratkaisua tähän lumilautojen kierrätyshaasteeseen saatuaan selville elinkaaren loppuvaiheen vaikutukset LCA-selvityksestä. Usean umpikujan jälkeen saavuttettiin myös onnistumisia ja Jones voi iloisena ilmoittaa, että väsymätön kokeilu on vihdoin tuottanut tulosta!

Esittelemme Jones Re-Up Techin – maailman ensimmäisen lumilautojen kierrätysohjelman, joka kerää kuolleet laudat ja käyttää materiaalit uudelleen uusissa lumilautoissa uraauurtavan kierrätysprosessin avulla.

Lumilautojen keräystä.
Lumilaudat kerätään ja lähetetään kierrätettäväksi

Miten Re-Up Tech toimii?

Yksi monista syistä, miksi Re-Up Tech on niin jännittävä, on se, että se tuo suksi- ja lumilautateollisuuteen “kiertokulun” poistamalla jätettä ja kierrättämällä vanhoja materiaaleja uusiin tuotteisiin.

Re-Up-prosessi pystyy käyttämään uudelleen noin 95 % lähes kaikista koskaan valmistetuista lumilaudoista. Teknologian nerokkaan luonteen ansiosta Jones Snowboards kierrättää minkä tahansa merkin, mallin tai vuoden lumilaudat ja käyttää materiaalit uusien Jones-lautojen valmistukseen.

Kierrätettävien lautojen pakkausta.

Vaihe 1

Kerää laudat, lähetä ne takaisin tehtaalle

Jones Snowboards Re-Up Tech-prosessi alkaa keräämällä hajonneita ja käytöstä poistettuja lautoja laskijoilta ja liikkeiltä ympäri maailmaa. “Kuolleet laudat” lähetetään sitten tehtaallemme merirahtia käyttäen. Niiden kuljettaminen takaisin hitaalla laivalla aiheuttaa mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen, ja Jones uskoo, että kierrätyksen hyödyt ovat edelleen tätä väistämätöntä vaikutusta suuremmat.

Kun käytöstä poistetut laudat saapuvat tehtaalle, ne aloittavat kierrätysprosessin. Laudat kierrätetään yhdessä pienen määrän C-luokan Jones-lautojen kanssa. Nämä ovat lautoja jotka hylättiin jossain valmistusprosessin vaiheessa. Mahdollisuus kierrättää tehtaan hylkyjä on toinen Re-Up Techin valtava etu!

Vaihe 2

Lautojen valmistelu kierrätystä varten

Palattuaan takaisin tehtaalle kierrätysprosessi aloitetaan hiomalla jokaisen levyn ylä- ja alapinta lian, vahan tai liuottimien poistamiseksi. Seuraavaksi poistetaan kantit ja insertit mekaanisella prosessilla. Kantit ja insertit asetetaan sitten syrjään kierrätettäväksi muun teräsromun kanssa.

Ilman kantteja ja inserttejä lauta on nyt “voileipä”, joka koostuu p-texistä, epoksista, puuytimestä, vahvike-materiaalista ja pinnasta. Tämä metalliton sandwich-levy litistetään sitten puristimessa, jotta kaikki rocker profiilit ja 3D-muodot saadaan poistettua.

Jones lauto josta on irroitettu kantit.
Kuuden kierrätetyn lumilaudan nippu.

Vaihe 3

Tee kuuden laudan voileipä ja viipaloi se.

Kuusi litistettyä lautaa, jotka ovat minkä tahansa merkin tai materiaalikoostumuksen mukaisia, pinotaan, liimataan ja puristetaan yhteen, jolloin syntyy 24 kerroksen paksuinen “voileipä” lumilautamateriaaleja. Voikkari sisältää kuusi kerrosta p-texiä, kuusi kerrosta puuydintä, kuusi kerrosta vahvikkeita ja kuusi kerrosta pintamateriaalia.

Tämän jälkeen tämä leikataan ohuiksi viipaleiksi, jotka sisältävät kaikki 24 kerrosta kierrätysmateriaalia. Näitä ohuita viipaleita käytetään suorituskykyisinä vahvikkeina uusien puuytimien rakentamisessa.

Vaihe 4

Viipaleiden asettaminen uusiin puuytimiin.

Kierrätysmateriaalin ohuet viipaleet asetetaan sitten uusiin puunrunkoihin perinteisen stringer-materiaalin tilalle. Koska viipaleen kerrokset on suunnattu 90 asteen kulmassa puuytimeen, pohjaan ja pintaan suhteen, ne tarjoavat huomattavat vaimennus- ja jäykistysominaisuudet. Sekä tehdas- että lumitesteissä nämä tiivistetyistä kierrätysmateriaaleista valmistetut viipaleet osoittautuivat kaikkein tehokkaimmiksi testaamistamme jäykistysmateriaaleista.

Kun kustakin kierrätyslevystä käytetään vain ohuita viipaleita, materiaalien vaihtelun vaikutukset jäävät huomiotta. Ei ole väliä, jos yhdessä laudassa on nopeampi pohja + hiilikuitua ja toisessa laudassa ei. Testauksessa minkä tahansa viipaleen suorituskyky on koostumuksesta riippumatta lähes identtinen. Kierrätysmateriaaleja käytetään vain tietyillä alueilla vaimennukseen ja jäykistämiseen. Suurin osa puuytimestä on valmistettu vastuullisesti korjatusta neitseellisestä puusta, kuten perinteisessä puuytimessä.

ECO-PERFORMANCE

Jones Snowboards Re-Up Tech vähentää vaikutustamme poistamalla hiilipitoiset stringerit ja parantaa laudan suorituskykyä! Re-Up-stringerit vaimentavat tärinää ja ovat vääntövakaampia kuin mitkään testaamamme stringerit.

Puun ja lasikuidun 90° kerrostus tarjoaa:

  • Tarkka laskutuntuma
  • Korkein mahdollinen tärinänvaimennus
    Vastuullinen ja suorituskykyinen vaihtoehto hiilikuituisille stringeille.

RE-UP TECHIN TULOS

Kaudelle 2023-24 Re-Up teknologia on saatavilla vain Jones Hovercraft laudassa. Laudan normaalisti basaltista tai hiilikuidusta tehty nose vaimennus/vahvike on nyt tehty kierrätetyistä lumilaudoista.

Uusi Jones Hovercraft 2.0
Jones Hovercraft 2.0

Re-Up Techin tulevaisuus

Kaudella 2023-24 vain uudessa Hovercraft 2.0 -lumilaudassa on Re-Up Tech -tekniikka. Jones suunnittelee Re-Up Techin sisällyttämistä useampiin malleihin tulevina kausina riippuen kierrätettävien lautojen saatavuudesta.

Toistaiseksi Re-Up Tech on Jonesin yksinoikeusteknologia. Kun lumilautojen kierrätyksen toimitusketju on vakiintunut, toivomme, että tulevaisuudessa myös muut tuotemerkit voivat sisällyttää Re-Up Techin tuotantoonsa. Saavuttaaksemme tavoitteemme, jonka mukaan yksikään kuollut lumilauta ei joudu kaatopaikalle, tarvitsemme jokaisen laskijan ja lumilautamerkin tuen!

Re-Up Tech on epäilemättä yksi Jonesin merkittävimmistä saavutuksista perustamisen jälkeen.
He ovat aina pyrkineet tekemään tuotteita, joissa suorituskyky, kestävyys ja innovaatiot ovat tasapainossa. Re-Up Tech heijastaa täydellisesti Jonesin suunnittelun eetosta, eivätkä he malta odottaa, kuinka paljon positiivista muutosta he inspiroivat hiihto- ja lumilautateollisuudessa!

Lautojen keräys Camussa

Camu on ainoa Jones Snowboards Re-Up Tech -keräyspaikka Suomessa. Voit toimittaa hajonneen, loppuun lasketun tai eläkeiän saavuttaneen lumilaudan Camuun. Valitettavasti emme tarjoa tällä hetkellä ilmaista toimitusta Postin kautta, joten helpointa on toimittaa dekki Camuun henkilökohtaisesti tuomalla. Huomioithan että lumilauta voi olla rikki, mutta se pitää toimittaa meille siten että kaikki hajonneen laudan osaset tulevat kierrätettäväksi.

Mikäli olet ostamassa uutta lumilautaa tarjoamme 50€ hyvityksen uuteen normaalihintaiseen Jones lumilautaan korvauksena palautetusta laudasta.

HUOM! Vain yksi alennus / uusi lauta. Et siis saa 20 x 50€ vaikka toisit 20 kappaletta lumilautoja kierrätettäväksi. Alennusta ei voi myöskään yhdistää muihin alennuskampanjoihin/etuihin.

Camusta laudat tullaan toimittamaan kootusti Jonesille Eurooppaan mistä ne aloittavat laivamatkan kohti tehdasta Arabi Emiraateissa.

Mikäli haluat toimittaa laudan postilla Camuun (huomioithan että emme korvaa toimituskuluja) löydät Camun yhteystiedot täältä.