Vatnajökull, Islanti

Mikä on laji jota himoitset kerta toisensa jälkeen?

Minä koen tarvetta päästä suksille muutaman vuoden välein ja aina kerrallaan mahdollisimman pitkäksi aikaa. Mieluisinta on päästä hiihtämään paikkaan, jossa ei ole mitään eikä ketään. Jäätikkö on siihen paras paikka.

Eli harrastelen siis hiihtoreissuja.

Tässä kuvafiilistelyä tekstillä siivitettynä Islannista. Hieman kuulumisia arktisesta hiihdosta Euroopan suurimman jäätikön Vatnajökullan halki.

Kannattaa tutustua reissusta tarkempaan päiväkohtaiseen blogiin täältä Avotunturien sivuilta.
Sieltä löytyvät päivittäiset säät, matkat, fiilikset ja reittikuvausta.

Tervetuloa mukaan suksille!

………

Ennen hiihtoa

Hiihto_vatnajökull_1

Lennot Helsingistä ja suoraan pelipaikoille Islantiin. Varusteiden pakkauksessa kannattaa pitää ajatusriihi, jottei tarvitse maksaa turhaan lisä kiloista. Reisuun lähtijän kannattaa huomioida kaupunkiin tarvittavat ja jätettävät vaatteet. Hiihtovaatteet on mukava vaihtaa pois, kun palataan lenkiltä takaisin sivistyksen pariin.
Ruokien, suksien, ahkioiden, keitinlaatikoiden ja hiitovarusteiden kuljetukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Pakkaa tarvikkeet huolella ja katso että ne kestävä käsittelyn . Keittimiin polttoaineet sekä osan kuivatuotteista ruuanlaittoon ostimme vasta paikan päältä.

Mikäli lennät valoisaan aikaan suosittelen istumaan koneen oikealla reunalla. Näkymät tarjoavat koko Islannin ja itse erityisesti tähystin jäätikköämme!

Hiihto_vatnajökull_2

Tässä yllä olevassa kuvassa jäätikkö kokonaisuudessaan. Hiihtosuuntamme oli idästä länteen. Autolla lähestyminen sekä poistuminen. Kunnon 4×4 jeeppi on ainut joka muuten sitten pelaa pidemmällä jäätikön luona!

Hiihto_vatnajökull_3

Kuvassa mahtava ryhmämme siirtyminen ensimmäisiin majoituksiin. ??

 

Hiihto_vatnajökull_4

Matkanteko on mukavaa. Erityisesti Islannissa siirtyminen jäätikölle sekä eri reittiä pois takaavat upeat maisemat. Islannissa autolla nähtävyyksien kierteleminen on se järkevin tapa ja meille siirtyminen lähtöpaikoille ajoi saman asian.

 

Hiihto_vatnajökull_5

 

Hiihto_vatnajökull_6

Lähtöpakkailua. Kamojen kasailua telttakunnittain. Kuvassa minä ja Sanni jumppaamme keitinlaatikkoa puhtaaksi sekä täytämme polttoainepulloja.

 

………..

Jäätikölle

Siirtyminen on jalkapatikalla ja haballa kantaen. Tuntee, että ruokaa ja bensaa on mukana. Varusteet pakataan ahkioon ahkiokasseihin, jotta tarpeen tullen ahkio voidaan tyhjentää tai kantaa sisältö osissa.

Hiihto_vatnajökull_7

Hiihto_vatnajökull_8

 

Hiihto_vatnajökull_9

Jäätikkömme alku. Ensinmäiset päivät tehdään täydellä ahkiovarustuksella nousua.

Hiihto_vatnajökull_10

Hiihto_vatnajökull_11

 

Hiihto_vatnajökull_12

Leirielämää. Tyypillinen hyvän kelin aamu, jolloin makuupussit ovat tuulettumassa yön jäljiltä. Sillä aikaa aamupala ja päivän valmistelut.

 

Hiihto_vatnajökull_13

Elämä hoituu teltassa helposti. Meidän telttajengi minä, Minna ja Sanni jaoimme iltaruokailut vuoroihin. Rehelliset kokkailuvuorot. Jokainen vuoropäivin valmisti muille yllätys illalliset ja muut heittivät lonkkaa tai tekivät lumitöitä. MUUTEN LUNGIA!!

Hiihto_vatnajökull_14

Harvinaista kyllä, mutta kävimme kaikki skaalat keleistä. Aloitus hoitui hyvin lämpimässä. Ei voi valittaa. Kuvat kertokoon puolestaan ?

Hiihto_vatnajökull_15

 

Hiihto_vatnajökull_16

……

Aina ei paista aurinko

Jos aurinko niin kyllä tuulta, lunta ja sumuakin. Lumimuurit rakennettiin useamman kuin kerran!!

Hiihto_vatnajökull_17

Hiihto_vatnajökull_18

Hiihto_vatnajökull_19

….

Taukopäivä mökissä

Meillä oli varattuna lumeen vuorautunut mölki. Nautimme ansaitusta vapaasta ja tavaroiden huollosta. Saimme löylyt myös tulivuoren lämmittämästä saunasta. Aijai! Aikamoisen puhdas ja rentoutunut olo, jonka jälkeen jatkoimme hiihtoa.

Hiihto_vatnajökull_20

Hiihto_vatnajökull_21

……

Lumi loppuu

Aivan liian aikaisin. Jäätikkö on sulanut ja hiihto loppui noin 4km ennen päätöspistettämme. Teimme päivän edestä töitä siirtymisessä kohti päätöspaikkaa. Edessä monin tunnein hiekkaa ja jokia. Kaikki kannettiin käsin, lukuun ottamatta muutamaa mukavaa lumipätkää.

Hiihto_vatnajökull_22

Hiihto_vatnajökull_23

Hiihto_vatnajökull_24

Hiihto_vatnajökull_25

Perillä hiihdon lopetuspisteessä tavaroiden huolto ja pakkaus.

 

…….

Kaikki hyvä loppuu aikanaan!

Pakko myöntää. Viihtyisin viikkotolkulla näissä maisemissa ja olosuhteissa. Kaikki hyvä loppuu kuitenkin joskus ja jotain jää seuraaville kerroille.

Ps. Muuten avotunturit-peruskursseja on ensi keväällä taas, jos mieli halajaa suksille. 😉  www.avotunturit.fi

Hiihto_vatnajökull_26

Katse kohti uusia seikkailua. Haaveilkaa! Toteuttakaa!

 

Nora Casén