Joulun lähestyessä moni meistä pohtii täydellisiä lahjoja läheisilleen. Vapaalaskijat arvostavat mukavuutta, keveyttä, turvallisuutta sekä monikäyttöisyyttä. Tässä artikkelissa esittelemme lyhyesti muutamia loistavia joululahjaideoita vapaalaskun harrastajille, oli kyseinen laskija sitten aloittelija tai kokeneempi randohärkä.

Lämpimät ja käytännölliset hanskat

Hanskat ovat vapaalaskijalle tärkeä työkalu. Ohuet, näppärät sekä hengittävät hanskat ylämäelle ja lämpimät, mukavat sekä kestävät hanskat alamäkeen.

Huippu-uutuus Rab Kinetic Mountain Glove on kevyt, saumat, joustava ja vedenpitävä vuoristohanskat. Ihanteellinen kevään randoreissuille jolloin sää on usein vaihteleva. Black Diamond Tour Glove taas on tuttu ja turvallinen nahkainen joka paikan laskuhanska. Erittäin pehmeä ja näppärä hanska on kotonaan niin randolla kuin vaikka rinnelaskussa. Khroma Tour Infinium on randohanskojen priimaa. Hanskojen valttina ovat hyvin istuva rakenne, pehmeä nahka ja GORE-TEX Infinium tuulenpitävä kalvo.

Kun haet lämpöä vuoristo-, lasku- tai ulkoiluhommiin on löytyy Camusta tuhtiakin hanskaa. Black Diamondin Soloist Glovessa on erikoinen, mutta nerokas rakenne. Erittäin tuhti ja paksu sisähansikas on yhdistetty ohueeseen ja vedenpitävään kuorihanskaan. Tämä tuplahanska yhdistettynä ohueeseen linerhansikkaaseen niin on koko talveksi hanskoja. Rabin Storm Mitt on erittäin hyvän hintainen ja monipuolinen, vedenpitävä topattu rukkanen. Laskuhommiin, talvi-iloitteleen tai mihin vain. Syvimpiin pyydapäiviin ja alppiseikkailuihin lämmin sekä vedenpitävä Glissade Mitt -rukkanen. Ja sitten kun on oikeasti todella kylmä Black Diamondin retkikuntarukkanen Super Light Mitt varmistaa että sormet pysyvät lämpöisenä kylmimmässäkin kelissä.

Hyvät laskulasit ovat sekä turvallisuus- että mukavuustekijä

Julbon photokromaattiset laskulasit ovat tämän kauden huippu-uutuus Camussa. 0-4 kategorian photokromaattinen linssi toimii yölaskuista keinovaloon, pilvisestä pyydapäivästä aina kirkkaimpaan blue birdiin. REACTIV Technology -photokromaattinen linssi mukautuu UV-valo-olosuhteisiin reaaliaikaisesti ja yhdistettynä patentoituun huurtumisenestopinnoitteeseemme takaa täydellisen näkyvyyden ja täydellisen suojan säästä riippumatta.

Salomonin lasivalikoimasta löydät myös runsaasti photokromaattisella linssillä varustettuja laseja. Linssit eivät kata aivan yhtä suurta laajaa valikoimaa säätä sekä valaistusolosuhteita kuin Julbon lasit, mutta toimivat erinomaisesti lumisateisesta säästä aina aurinkoiseen.

Camun kangaskassi – kaikkien 1. joululahjatoive

Camun tyylikäs kangaskassi on erinomainen lahja kaikille ulkoilmaihmisille. Reipas rässimetallihenkinen printti on sopii myös laskuväelle.

Laskureppu takamaaston seikkailijalle

Laadukas laskureppu tarjoaa runsaasti tilaa vapaalaskijan välineille, pitäen ne turvallisesti mukana sekä helposti saatavilla. Tämä käytännöllinen ja tyylikäs lahja ei vain lisää laskijan mukavuutta sekä turvallisuutta, vaan myös osoittaa, että välität hän harrastuksesta ja haluat varmistaa, että hänellä on kaikki tarvittava mukana laskupäivinä. Pienemmät reput toimivat hissipyydan metsästyksessä, 25-35 litraiset päiväreissuilla ja siitä isommat taas pidemmille sekä vaativimmille seikkailuille.

Ortovoxin monipuoliset ja laadukkaat reput ovat olleet vapaalaskijoiden suosikkeja jo vuosia. Repusta löytyvät kaikki tarvittavat ominaisuudet, ne kestävät reissujen heittämät vaatimukset ja istuvat hyvin. Huippu-uutuus Ravine on monipuolinen ulkoilmaharrastajan laskureppu. Kevyt rakenne, suksien kiinnitysmahdollisuuksiltaa monipuolinen ja ominaisuuksiltaan verraton reppu on huippukumppani takamaastoon vuosiksi. Peak ja Haute Route ovat jo vuosien saatossa hyväksi havaittuja isompia reppuja niin pidemmille reissuille ja runsaampiin tavaramääriin.

Klikkaa tästä katsoaksesi kaikki Ortovoxin laskureput.

Patagonian mallistosta löydät perinteisen ja tutun Snowdrifter -repun sekä takamaaston pitkille reissuille sopivan Descensionistin. Snowdrifter on erinomainen reppu niin hissistä kuin randoamalla tehtyihin takamaastokeikkoihin. Kiipeilyrepusta inspiraationsa saanut Descensionist on hyvin simppeli, siisti ja kevyt vaihtoehto pidemmille reissuille.

Vapaalaskijan lahjat muualle kuin mäkeen

Osuva kirjallisuus on oiva lahja vapaalaskijalle. Aikaa rinteiden ulkopuolella on kuitenkin runsaasti joten erilaiset kirjat ja kartat antavat inspiraatiota, stokea, reissuhaaveita, tietoa sekä taitoja. Tähän on nostettu muutama suositus joita ehdottomasti kannattaa harkita vapaalaskijan pukinkonttiin.

Vapaa Lasku – ensimmäinen ja ainoa suomenkielinen vapaalaskukirja! 312 sivun tietopaketti lumiturvallisuutta, vyörypelastusta, tarinoita ja vinkkejä kaikille lumella liikkujille. Kirja kuuluu jokaisen suomalaisen lumella liikkujan kirjahyllyyn. Lumivyöry! on kirjoitettu heille, jotka rakastavat vapaalaskua ja lumihuipuille kipuamista, mutta haluavat liikkua siellä turvallisesti.

Jimmy Peterssonin Skiing Around the World -kirjat ovat hiihtopummin salainen ase puuterin metsästykseen, hyviin mestoihin ja loputtomaan laskufiilikseen.